Αντιμετώπιση μιας βουλωμένης γραμμής αποχέτευσης

Αντιμετώπιση μιας βουλωμένης γραμμής αποχέτευσης

Οι Αποφράξεις Πειραιά γνωρίζουν καλά την αντιμετώπιση μιας βουλωμένης γραμμής αποχέτευσης. Ένα σημαντικό πρόβλημα που κάθε οικεία θα αντιμετωπίσει σε κάποια φάση της λειτουργίας της. Ίσως από ανθρώπινο λάθος, ακόμη και από εξωτερικούς παράγοντες. Μπορεί απλά και από τη χρήση στο χρόνο, η γραμμή της αποχέτευσης θα χρειαστεί εν τέλη κάποια φροντίδα.

Το πρώτο πράγμα που θα έκαναν οι περισσότεροι, θα ήταν να πιάσουν μια βεντούζα. Η χρήση της όμως δεν θα κάνει και πολλά στη κεντρική γραμμή της αποχέτευσης. Στις περισσότερες περιπτώσεις απαιτούνται πιο δραστικά μέτρα. Εάν δεν παρθούν, μπορεί να καταλήξετε με μεγάλα και σημαντικά προβλήματα. Μπορεί να έχετε πλημμύρα από νερά, είτε και προβλήματα στην υδραυλική εγκατάσταση σε ολόκληρο το σπίτι σας.

Όπως λένε η γνώση είναι χρυσός. Θα πρέπει λοιπόν να μπορείτε να αποφύγετε σοβαρές ζημιές. Να είστε σε θέση να αναγνωρίζετε τις βουλωμένες γραμμές αποχέτευσης και να γνωρίζετε πώς να τις χειρίζεστε.

Απόφραξη στις κύριες γραμμές αποχέτευσης

Αποχετευτικές γραμμές υπάρχουν σε όλο το σπίτι σας. Αυτές μεταφέρουν τα λύματα μακριά από νεροχύτες, τουαλέτες, μπανιέρες και άλλα συστήματα. Όλες αυτές οι γραμμές οδηγούν στην κύρια γραμμή της αποχέτευσης. Μιλάμε για ένα τεράστιος σωλήνας ο οποίος στέλνει όλα τα απόβλητα έξω από το σπίτι σας. Είτε στη κεντρική αποχέτευση του δήμου ή στο σηπτικό σας σύστημα. Σε περίπτωση απόφραξης, οι αποχετεύσεις σε όλο το σπίτι σας δεν μπορούν να λειτουργήσουν.

Εάν βρίσκεστε με απόφραξη στη κεντρική γραμμή αποχέτευσης, δεν υπάρχει κανένας πραγματικά τρόπος να το φτιάξετε μόνοι σας. Αυτές οι γραμμές αποχέτευσης, είναι συχνά θαμμένες βαθιά κάτω από το έδαφος μακριά από το σπίτι σας. Θα χρειαστεί ειδικός εξοπλισμός και επαγγελματική τεχνογνωσία για να τα χειριστείτε, εάν τα διαθέτετε τελικά.

Αν και συνήθως δεν μπορείτε να το επισκευάσετε μόνοι σας, αυτό δεν σημαίνει ότι είστε αβοήθητοι. Υπάρχουν ακόμα μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μην επιδεινωθεί το πρόβλημα μέχρι να σας βοηθήσει ένας υδραυλικός.

Αιτίες βουλωμένης γραμμής αποχέτευσης

Η απόφραξη της κεντρικής γραμμής αποχέτευσης είναι αρκετά σπάνια. Οι περισσότερες γραμμές αυτού του τύπου, έχουν πλάτος περίπου από 4 έως 6 ίντσες. Συνήθως συμβαίνει μόνο εάν κάτι έχει πάει σοβαρά στραβά στο υδραυλικό σας σύστημα. Μία από τις πιο κοινές αιτίες βουλώματος είναι η ζημιά στην ίδια την αποχετευτική γραμμή. Εάν ένας σωλήνας καταρρεύσει ή λυγίσει, η ζημιά μπορεί να εμποδίσει τα απόβλητα να μετακινηθούν σωστά μέσα από αυτή. Υπάρχουν διάφορα πράγματα που μπορούν να βλάψουν μια γραμμή αποχέτευσης, όπως:

  • Μετατόπιση του εδάφους που περιβάλλει το σωλήνα
  • Διάβρωση εντός του σωλήνα
  • Κατασκευή κοντά στη γραμμή
  • Μεγάλη κίνηση πάνω από τον σωλήνα αποχέτευσης
  • Κατεστραμμένοι σύνδεσμοι σωλήνων

Ένας άλλος μεγάλος λόγος που οδηγεί στην απόφραξη τους, είναι ότι σταδιακά κρεμούν με την πάροδο του χρόνου. Αυτή η κάμψη του σωλήνα διευκολύνει τη συλλογή των υπολειμμάτων, προκαλώντας τελικά φράξιμο.

Υλικά που οδηγούν σε απόφραξη

Το πιο συνηθισμένο υλικό που οδηγεί σε απόφραξη των αποχετεύσεων, είναι το λίπος. Σε περίπτωση που ρίξετε λίπη ή λάδια στην αποχέτευση του νεροχύτη, στο τέλος αυτά θα κρυώσουν και θα σκληρύνουν. Ακόμα και εάν κάνετε χρήση ζεστού νερού, συνήθως σταθεροποιούνται μέχρι να φτάσουν στην κύρια γραμμή αποχέτευσης. Στη συνέχεια, το λίπος κολλάει επάνω στις γραμμές και οδηγεί στη τελική τους απόφραξη.

Άλλοι τύποι υλικών που μπορεί να προκαλέσουν αποφράξεις, είναι οι γνωστές σε όλους χαρτοπετσέτες, τα λεγόμενα μαντηλάκια. Ακόμη προϊόντα υγιεινής και άλλα ογκώδη αντικείμενα, που ενδέχεται να ξεπλένονται στην τουαλέτα. Δεν πρέπει ποτέ να επιτρέπετε τη διέλευση άλλων αντικειμένων, εκτός από υγρά και χαρτί υγείας στις αποχετεύσεις σας.

Μια τελευταία αιτία που μπορεί να οδηγήσει σε απόφραξη, είναι οι ρίζες των δέντρων. Τα δέντρα έχουν εκπληκτική δύναμη. Ακόμη και οι μικροσκοπικές ρίζες τους  μπορούν να εισχωρήσουν στο σύστημα των σωληνώσεων με τη πάροδο του χρόνου. Μπορεί αρχικά να μη παρατηρήσετε σημαντική διαρροή, αφού η ρίζα μπορεί να φράξει τη σπασμένη περιοχή στη γραμμή. Ωστόσο, καθώς οι ρίζες συνεχίζουν να αναπτύσσονται στο εσωτερικό του σωλήνα, σχηματίζουν μια μάζα από την οποία τα λύματα δυσκολεύονται να περάσουν.

Τρόποι για αντιμετώπιση μιας βουλωμένης γραμμής αποχέτευσης

Με τη τεχνολογία του σήμερα, υπάρχουν διαθέσιμες πληθώρα τεχνικών και εργαλείων. Αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις αποφράξεις, για την αντιμετώπιση με το μικρότερο κόστος, σε χρόνο αλλά και χρήματα. Δυστυχώς, στη περίπτωση σας δεν μπορείτε να κάνετε κάτι μόνοι σας, αφού μιλάμε για συστήματα στο εσωτερικό του εδάφους συνήθως.

Έλεγχος με κάμερα

Μια νέα σχετικά μέθοδος, που χρησιμοποιείτε για να ανιχνεύσουμε το σημείο της απόφραξης είτε και βλάβης. Σε αυτή μια ειδική κάμερα εισέρχεται στο σύστημα των σωλήνων της αποχέτευσης. Ο χειριστής μπορεί να δεν με το τρόπο αυτό το σημείο στο οποίο έχουμε απόφραξη. Ακόμη, μπορούμε να δούμε και λοιπά πιθανόν προβλήματα, όπως σπασίματα σωλήνων, ρίζες δέντρων και λάθος συνδέσεις.

Έτσι στη συνέχεια, καθίσταται δυνατό να εφαρμόσουμε τη κατάλληλη μέθοδο για την επισκευή της εκάστοτε βλάβης. Με το τρόπο αυτό ελαχιστοποιούμε το συνολικό κόστος, αλλά και τη διάρκεια και τον όγκο των εργασιών.

Η υδροβολή στην αντιμετώπιση μιας βουλωμένης γραμμής αποχέτευσης

Στην υδροβολή γίνετε χρήση ενός ειδικού μηχανήματος, που κάνει χρήση νερού υπό υψηλή πίεση. Μια κεφαλή τύπου jet είναι αυτή που περνάει μέσα από τους σωλήνες. Από τη μια, το νερό φεύγει από το πίσω μέρος της, για να ξεβγάλει τις βρωμιές και να την οδηγήσει προς τα μπροστά.

Από τη μπροστινή πλευρά, μια περιστροφική κεφαλή, εκτοξεύει νερό με μεγάλη πίεση, ικανό να σπάσει την οποιαδήποτε απόφραξη. Έτσι τα πιθανά υλικά σπάνε και οδηγούνται εκτός του συστήματος.

Επίστρωση εσωτερικού σωλήνα

Σε μερικές περιπτώσεις δεν μπορεί να γίνει κάτι εκτός από την αλλαγή του σωλήνα στο αποχετευτικό σύστημα. Αυτό συνεπάγεται μια μεγάλης κλίμακας εργασία. Θα πρέπει να σκάψουμε το έδαφος με ειδικά μηχανήματα. Ειδικά στη περίπτωση της οικείας, εκεί το κόστος αυξάνετε λόγω των επιπλέων υλικών που χρειαζόμαστε. Μιλάμε για μπετά και πλακάκια, τα οποία και θα πρέπει να αλλαχθούν, πέρα από τα υδραυλικά υλικά.

Ο εσωτερικός σωλήνας είναι η κατάλληλη λύση σε πολλές περιπτώσεις. Εδώ, μπορούμε να αποφύγουμε τις επίπονες διαδικασίες και να εφαρμόσουμε εσωτερικά ένα δεύτερο σωλήνα. Μιλάμε για ένα εύκαμπτο, κατασκευασμένο από pvc, που μπορεί να αντέξει σε θερμοκρασίες και συστολές. Αυτός τοποθετείτε στο εσωτερικό του παλιού, ώστε τα ακάθαρτα νερά να περνάνε από μέσα του. Ο παλιός σωλήνας χρησιμεύει ως οδηγός του, ενώ την ίδια στιγμή τον προστατεύει από εξωτερικά φαινόμενα.

Σε κάθε περίπτωση, ένας επαγγελματίας στο χώρο των αποφράξεων είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για εσάς. Μετά τον απαραίτητο έλεγχο, θα σας ενημερώσει για τη βλάβη και το κόστος της. Στη συνέχεια θα την αποκαταστήσει, με την ανάλογη εγγύηση που μπορεί να προσφέρει.

ΑΠΟΦΡΑΞΕΙΣ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Βασιλικών 43, Πειραιάς 185 40

21 0422 1626

 

Δείτε περισσότερα για τις αποφράξεις κεντρικών αποχετεύσεων:

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.